NFF innhold
Laster...
    Når du logger inn i Treningsøkta, kan du bruke øvelsene i treningsarbeidet.
    Da vises øvelsene du velger ut både for spillerne og for trenerkollegaer.

Treningsøkta gir mulighet til å styre og planlegge treningsopplegget, håndtere kampene, bygge statistikk, sikre individuell spillerutvikling og effektivisere kommunikasjonen.

Ballkontroll og lek på lag.

I denne økta får alle prøvd seg som keepere. Morsom, variert og bra trening for alle på laget.

Øvelse for 6–20 keepere/spillere.

Keeperhåndball er en god oppvarmingsøvelse. Særlig bra for store keepergrupper som ikke kjenner hverandre så godt.

2 lag spiller mot hverandre som en kamp. Spillerne kaster ballen til hverandre, men det er kun lov å ta 2 skritt ved ball i hendene.
    2 omganger 4-6 min hver omgang. Om spillerne er slitne kan man kjøre flere og kortere omganger.

Læringsmomenter
    Spill på lag betyr alltid at enkeltspillere må samarbeide.
    Dette betyr hensyn og involvering. Alle er viktige og alle må føle seg som en del av laget.
    En viktig del av alle lagspill er den taktiske forståelsen av hvor mange spillere som kan angripe og hvor mange som må holde tilbake.
    Spillet krever at spillerne griper ballen i ulike posisjoner på forskjellige måter. Noen ganger tar man i mot ball når man står stille, mens andre ganger er man i bevegelse.
    Valg og vilje til både å hindre og score mål er også sentralt i lagspill .

Variasjoner
    - Ulike måter å score mål på. Boksing med en hånd eller to hender, volley fot, hode osv,
    - Ballen kan kun kastes fremover.
    - Ved å gi lov til å løpe med ball, blir øvelsen nesten som rugby. Pass på at kroppskontakten ikke blir for heftig.
    - Flere baller samtidig gjør øvelsen mer utfordrende. Mange spillere = flere baller.
    - Joker. Spillere som bare er med laget som til en hver tid har ballen.

13 øvelser - Ballkontroll, alene med ball

Varighet: 5 min

Alle spillere/keepere har hver sin ball og står plasserer seg slik at de kan se hva trener sier de skal gjøre.

Øvelsen handler om få et godt og trygt forhold til ballen gjennom å føre, stusse, kaste og ta i mot ballen på alle tenkelige måter.

Variasjoner
    Bare fantasien og ferdighetene som begrenser hva man kan gjøre med ballen.
    Ulike baller kan benyttes (tennis, trikse eller medisin ball for eldre keepere).

Varighet: 7 min

Variasjoner

Innlegg og feltarbeid
    Feltarbeid, 2 sammen kast, ta ball på høyeste punkt, ballen opp til hverandre

”Kom i gang” øvelse. To keepere sammen med en ball.
    Den ene kaster ballen rett opp i været. Den andre keeperen skal gripe ballen så høyt oppe i luften som mulig samtidig som keeperen som kastet ballen forstyrrer ved å dytte og dra.

Sats, timing, teknikk hopp og grep.

Variasjoner
    3-4 keepere sammen. Øvelsen blir mer utfordrende for keepere som skal gripe ball.

HOVEDDEL Varighet: spillere - 35 min, målvakter - 35 min
    Stærk
    Ned på bakken og først på ballen.

Varighet: 15 min

Alle spillerne/keeperne innenfor et rektangulært område avgrenset med markører.
    Antall spillere avgjør størrelsen på firkanten. Bedre med litt mindre enn større.

1.Keeperne fører ballen rundt på ulike måter. På signal fra trener skal de kaste seg ned på bakken og gripe sin egn ball.
    Husk å poengtere at spillerne må kaste seg til begge sidene.
    Navnet på siste spiller som griper ballen nede på bakken blir ropt opp høyt for at det blir viktig for keeperne ikke å bli sist.
    2. Etter en stund (10 ganger?) skal spillerne ned på bakken og gripe ballen til en annen keeper.
    3. Siste del er å fjerne en ball og spiller etter hver runde – vi får en vinner.

Alle må forholde seg til hverandre.
    De må reagere på stimuli, som her er et signal fra trener. Dette tester reaksjonsevnen.
    Når spillerne kaster seg til siden får de øvet på å fall og lande til siden.
    Tilslutt handler det å gripe ballen som er i bevegelse.

Variasjoner
    Mindre firkant gjør øvelsen litt mer”stressa”, der de får tettere kontakt.
    Dette er ok å prøve litt ut.
    Pauser kan legges inn i øvelsen, der korte instruksjoner om fallteknikk og grep blir gitt.
    Lag en konkurranse, der siste spiller ned får prikk. 3 prikker må man kanskje gjøre noe fysisk som”straff ”. Løpe en runde rundt firkanten eller 10 hopp?

Utstyr: Mål og ball.
    «Prikken» er en skudd/redning konkurranse der alle kjemper mot alle.
    Målet er å slippe inn færrest mål og score flest.

Hver deltaker får 1 prikk pr. baklengsmål.
    Når spilleren får 3. eller 5. prikken, er man ute. Deltakere som har scoret på en keeper som er ute av konkurransen, må likevel gå i mål.
    Avstanden mellom mål og skytter må justeres etter alder og nivå.
    7 åringer kan skyte i et lite mål fra 7–8 m, mens en god 12 åring kan skyte fra 14-16 m i et stort mål. Her må du som organisator prøve deg frem.
    Er keepergruppen stor, flere enn 10-12, bør man bruke 2 mål. Kanskje kan de 3 beste i hver av gruppene gå til en finale?

- Deltakerne vil måtte håndtere litt press ved både å være keeper og målscorer.
    - Situasjonen gjør at keeper står alene og ingen kan hjelpe.
    - For keeperne handler det om de skal satse på hvor skuddet kommer, eller prøve å lese hvor spiller skal har tenkt å skyte.
    - Tilløp, kroppsvinkel og skuddfot kan gi informasjon om hvor skuddet kommer.

Variasjoner
    Varier avstand mellom skytter og mål. Dette avgjør hvor vanskelig det er å få en prikk.
    Eldre og yngre keepere kan konkurrere sammen. De eldre må bruke den ”dårlige” foten, eller skyte fra lengre distanse.
    Skuddene utføres gjennom volley eller halv-volley.
    2 og 2 konkurrerer sammen. Begge i mål samtidig og skyter hver sin gang.